Anmeldelse af Fordrivelse. Israelsk bosættelsespolitik 1967-1984

Boganmeldelse.

Om artiklen
IF blad for international solidaritet. Nr. 4/5 1984. Udgivet af Internationalt forum– Oprindelig bragt i IF Blad for international solidaritet. Nr. 4/5 1984. Udgivet af Internationalt Forum.

Se indholdsfortegnelse for bogen på snylterstaten.dk

Ibrahim Mattar: Fordrivelse. Israelsk bosættelsespolitik 1967-1984. Efterskrift af Carsten Larsen. Kbh., Manifest, 1984, 102 s., ill. Pris 98,- (+ 10 kr. i forsendelse ved bestilling direkte fra forlaget, Landskronagade 2, 2100 Kbh. Ø)

I dele af den danske presse og i TV har vi i de senere år jævnligt hørt om nye israelske bosættelser på Vestbredden. Kender man lidt til udviklingen i Israel, er det ikke svært at se, hvad der er formålet med bosættelsespolitikken: Fordrivelse af palæstinenserne.

Det er heller ikke svært at forstå, at bosættelsespolitikken, sammen med chikane og terror fra bosætter-bevægelsen Gush Emunim og TNT, ud over, hvad en besættelse ellers indebærer, er med til at gøre tilværelsen nærmest uudholdelig for palæstinenserne.

Vanskeligere har det været at danne sig et mere dybtgående billede af udviklingen på Vestbredden og Gazastriben. Hvilke metoder benytter israelerne sig af? Og hvilke konsekvenser har det konkret for det palæstinensiske landbrug og for udviklingen i byerne?

Der er nu kommet en fin lille bog, som gør det muligt at danne sig et mere sammenhængende billede af bosættelsespolitikken. Den giver på få sider en mængde oplysninger, uden af den grund at være kedelig og tør læsning. Bogen har fået den klare titel: »Fordrivelse«. (Undertitlen må siges at være lidt misvisende i forhold til forfatterangivelsen, men er det faktisk ikke i forhold til bogen som helhed).

Tegning af Naji al-Ali, palæstinensisk tegner, likvideret af Mossad i 1987
Tegning af Naji al-Ali, palæstinensisk tegner, likvideret af Mossad i 1987

Bogen består af 2 artikler af den palæstinensiske landbrugsekspert og økonom, Ibrahim Mattar. Den første artikel gennemgår udviklingen på Vestbredden og Gazastriben fra 1967-1981, og giver et indtryk af bosættelsesstrategien under Arbejderpartiet, og den mere åbenlyse og aggressive politik, som Likud-blokken under Begin fører, da de kommer til magten i 1977. Den anden artikel behandler »israeliseringspolitikken« som Jerusalem har gennemgået fra 1948 og frem til 1982. I en efterskrift trækker Carsten Larsen udviklingen op fra 1981-84. Om det er beskedenhed, der gør, at denne artikel kaldes et »efterskrift«, ved jeg ikke. Under alle omstændigheder er den mere end det. Den supplerer de foregående artikler, og er med til at give bogen et helhedspræg, som det ellers kan være svært at give en bog, der består af artikler, der ikke er skrevet i sammenhæng.

Bogen slutter med en beretning, der er skrevet af en palæstinensisk bonde, hvis jord grænser op til en israelsk bosættelse. Det er en personlig og meget stærk beskrivelse af den grove chikane han og hans familie er udsat for fra bosætternes og myndighedernes side, og hans seje kamp for at beholde sin jord.

»Israels politik er illegitim, og kun et stærkt internationalt pres og en styrkelse af den palæstinensiske modstandskamp kan bremse denne proces«. Således slutter Carsten Larsen sit efterskrift (s. 86). Man kan kun håbe, at udbredelsen af denne bog kan være med til at styrke dette pres. Men selvom den palæstinensiske modstandsbevægelse i øjeblikket står svagt, er det i sidste indstands kun deres kamp, der kan gøre en ende på det israelske kolonistyre. Og denne kamp bør vi selvfølgelig støtte.

2/11-84. Poul Mikael Allarp

Mattar: Fordrivelse. Israelsk bosættelsespolitik 1967-1984
Mattar: Fordrivelse. Israelsk bosættelsespolitik 1967-1984

 

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Skriv en kommentar / Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Only Creative Commons


WARNING: All images from Google Images (http://www.google.com/images) have reserved rights, so don't use images without license! Author of plugin are not liable for any damages arising from its use.
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow